El Sistema

El Sistema Uppsala är ett pilotprojekt i Stenhagen som startades 2015. Verksamheten organiseras med hjälp av Uppsala Kulturskola och sker under skoltid och fritidshemstid. Vi samarbetar med Uppsala Konsert & Kongress, Musik i Uppland, Musikens Hus Vänner och Kungliga Akademiska Kapellet.

El Sistema är en kör och orkesterskola där eleverna sjunger, spelar, dansar och rör sig till musik och lär sig grunderna på ett lekfullt och naturligt sätt. Eleverna får möta och göra konserter tillsammans med professionella orkestrar och körer.

El Sistema startades i Venezuela av José Antonio Abreu – ekonom, lärare och
amatörmusiker. Han startade 1975 med 11 gatubarn som började spela tillsammans i orkester. 34 år senare belönades han med Polarpriset för att ha spridit El Sistema till resten av världen.

Musikpedagog El Sistema
Peter Boivie